#PP110: Familie van Zetten

#PP110: Familie van Zetten

Tijdens Tweede Wereldoorlog is de gymzaal achter het spaarbankgebouw in de Dorpsstraat geconfisqueerd door de Duitse bezettingsmacht. Na de oorlog is het Niek den Hertog die voor een opbloei zorgt van Pro Patria. Hij is de grootvader van Fia en Linda van Oosterhout, de latere trampolinespringers en -trainsters. Dries van de Meer wordt de eerste Erevoorzitter van Pro Patria.

In 1951 wordt Huib van Zetten hoofdleider van Pro Patria. Samen met zijn echtgenote Jopie van Zetten-Hoogendam en de beide families groeit de dorpsvereniging uit tot een regionale topclub. Zoetermeerder Huib van Zetten is de eerste turner van Pro Patria die zich in het Nederlands Keurkorps van het KNGV turnt. Naast zijn chauffeursbaan traint hij dagelijks voor het werk in de dorpsgymzaal achter ’t Trefpunt in de Dorpsstraat. Zelfstandig en op karakter, want een trainer heeft hij niet. Na het werk is hij hoofdleider van Pro Patria wat hij 20 jaar lang zou doen. Met zijn volharding wordt hij 11e bij de Nederlandse Turnkampioenschappen en treedt in 1977 toe tot het KNGV Keurkorps, dat hieronder staat aangetreden.

Tienvoudig Nederlands turnkampioen Klaas Boot draagt het vaandel. Huib van Zetten is de 6e van links. Dit twaalftal vormt het KNGV Keurkorps.  

Zijn zuster Nel leidt hij op tot medaillewinnares bij de jeugdturners t/m 20 jaar. Zijn zoon Hans wordt 2e bij de Junioren 17/18 jaar en dochter Marianne Kampioen van Nederland bij de jeugd t/m 16 jaar. Het echtpaar Van Zetten stimuleert de leden om het beste uit zichzelf halen. Voor velen is Pro Patria de belangrijkste inspiratiebron. Zoetermeer groeit en ook het ledenbestand. In 1968 begroet kleuterleidster Ada Hoogendam het 500ste lid. In die jaren is Leen Bontenbal de opvolger van Dries van de Meer als Erevoorzitter. 

Na 20 jaar hoofdleiderschap draagt Huib van Zetten in 1971 de technische hoofdleiding over aan zoon Hans. Moeder Jopie blijft nog zeer actief en geeft wekelijks aan honderden jeugd- en seniorleden gymles.

Samen met Henk Groenheijde, de grondlegger van de Afdeling Trampolinespringen, bouwt het tweetal Pro Patria sporttechnisch uit. In elke nieuwe Zoetermeerse woonwijk worden gymlessen opgestart. Voor Turnen Heren wordt Delftenaar Stef van den Boogaart aan de club verbonden. En voor Ritmische Gymnastiek komt Marianne Jonges naar Zoetermeer. Henk Groenheijde had met de wethouder een eengezinswoning voor haar geregeld. Pro Patria wordt de meest veelzijdige gymsportvereniging in Nederland met Otto Knoppers als verenigingsvoorzitter. Door alle sportieve resultaten van Pro Patria wordt groeistad Zoetermeer zelfs uitgeroepen tot Sportstad van Nederland. Vanaf de jaren 70 is Pro Patria in alle gymzalen van de gemeente actief met vooral recreatielessen. Pro Patria groeit in 1978 uit tot 3000 leden. Voor 95% recreanten en breedtesporters, voor 5% wedstrijdsporters. Hans wordt bondscoach Turnen Dames en in 1981 stopt Jopie van Zetten met lesgeven na het plotseling overlijden van haar dochter Marianne van Zetten in 1980. Daarmee komt een einde aan de periode waarin de Familie Van Zetten het voortouw nam.