#PP110: Brand in de Noord Westerhal

#PP110: Brand in de Noord Westerhal

Foto: © Ron Jenner Fotografie.

In 2013 wordt Jerry van der Ziel voorzitter van Pro Patria. Hij krijgt als opdracht mee om een nieuw multifunctioneel gymsportcentrum te realiseren waarin alle vormen van gymsport op elk ambitieniveau beoefend kunnen worden, een eigen clubhuis.

Op dat moment maakt Pro Patria nog gebruik van de Noord Westerhal, in het bezit van drie sportverenigingen: Volleybalvereniging Zovoc, Badmintonvereniging Conquesto en Pro Patria. Pro Patria heeft een eigen ingerichte zaal voor turnen dames en gebruikt een deel van de grote zaal voor trampolinespringen. Deze zaal is eigenlijk te laag: de toppers zijn allemaal naar Flik-Flak in Den Bosch overgestapt. Vincent Vermeulen is na het vertrek van Frank Louter hoofdtrainer bij turnen dames.

De Noord Westerhal is geen clubhuis, maar eigenlijk alleen een zaal voor trainingen. Hoewel er een kleine tribune is, is de zaal niet geschikt voor wedstrijden. Trampolinespringen organiseert wel regelmatig wedstrijden, voornamelijk (regionale) plaatsingswedstrijden.

Twee Pro Patrianen op het podium tijdens een plaatsingswedstijd in 2018

Pro Patria beleeft in de deze periode geen internationale successen, maar is altijd vertegenwoordigd bij Nederlandse Kampioenschappen. De jonge groep springers halen daar verschillende medailles. Bij turnen wordt hard gewerkt om bij de eredivisie weer succesvol te worden, terwijl bij de lagere divisies in de regio vaak podia worden gehaald.

Op 15 mei 2019 slaat het noodlot toe. Onduidelijk is hoe de brand is ontstaan, maar de kantine gaat in vlammen op (Regio15). Een groep turnsters die in de turnzaal trainen, kunnen in veiligheid worden gebracht. De kantine brandt uit, maar er is ook veel rookschade in de gymzaal. De trampolines moeten als verloren worden beschouwd, terwijl de turnzaal lichte schade oploopt.

Via Tennisvereniging Buytenwegh kunnen de turnsters de zaal bereiken door een nooduitgang tijdelijk om te bouwen tot ingang. Vaders van trampolinespringers rijden naar Waregem om in België bij de verenging Lenig en Vlug twee trampolines op te halen die ze ter beschikking stellen. Ook bij Turnoss wordt een trampoline opgehaald. Nadeel is wel dat de afdeling trampoline in de Oosterpoort maar beperkte mogelijkheden heeft om te trainen.

Uiteindelijk heeft de gemeente de zaal van de verenigingen overgenomen en verbouwd, zodat het weer aan alle veiligheidseisen voldoet. De Noord Westerhal kreeg een nieuw naam: De Limiet (al doet de streepjescode op de gevel iets anders vermoeden).

De Limiet met de oude trainingszaal voor Turnen Dames