#PP110: Henk Groenheijde

#PP110: Henk Groenheijde

Henk Groenheijde is meer dan 80 jaar lid van Pro Patria, waardoor hij door velen “Mister Pro Patria” genoemd, en terecht. Henk Groenheijde begon als 4-jarige kleuter aan zijn leven bij Pro Patria. Als tiener is hij turner en wordt¬† voorturner bij Huib van Zetten. Valkuilen en valmatten bestaan in die tijd nog niet. Alles moest beveiligd worden door de trainer. En een voorturner is dan als tweede vanger heel erg handig.

In de jaren zestig komt een trampoline in de vereniging en hoofdleider Huib vraagt hem een separate afdeling Trampolinespringen te beginnen. Dat doet hij met toewijding en militaire precisie. Henk Groenheijde legt de basis voor de Afdeling Trampolinespringen die vanaf de jaren 70 grossiert in nationale individuele en teamtitels. Maar ook rekruteert hij uit zijn springers juryleden, coaches en wedstrijdorganisatoren. En alles doe je samen. Ook zorgt hij voor de wedstrijdverslagen in Het Streekblad en dus de promotie van het trampolinespringen in Zoetermeer.

Een halve eeuw later spreekt de huidige hoofdtrainster Marguerita La Vos (inmiddels drager van de Henk Groenheijdepenning) met diep respect over meneer Groenheijde. De verenigingscultuur binnen de afdeling Trampolinespringen is van Henk Groenheijde overgegaan van generatie op generatie en verzekert veel sportplezier en succes.

Alan Villafuerte

In 2000 is Alan Villafuerte de eerste trampolinespringer die Pro Patria heeft voortgebracht en Olympisch deelnemer wordt. Alan Villafuerte haalt de Olympische finale en eindigt als zevende. Een groots moment voor Pro Patria. Na turnster Monique Bolleboom (Montreal 1976) is Alan Villafuerte (Sydney 2000) de tweede Zoetermeerse gymnast die de Olympische Spelen haalt. Hij wordt uniek als het hem lukt ook deel te nemen aan de Olympische Spelen vier jaren later in Athene. 

Daarnaast manifesteert Henk Groenheijde zich als voorzitter recreatiesport. Ook was hij ook jarenlang penningmeester in het bestuur. Eigenlijk was Henk Groenheijde de onbezoldigde verenigingsmanager van Pro Patria. Hij deed dat tientallen jaren zo goed, dat zelfs een professionele verenigingsmanager nog steeds van hem kan leren. Anno 2021 is Henk Groenheijde nog steeds als vrijwilliger actief in de functie van betaalmeester.

Interview in Oud Soetermeer: Henk Groenheijde