#PP110: Het nieuwste hoofdstuk “Gymworld”

#PP110: Het nieuwste hoofdstuk “Gymworld”

Vandaag het laatste artikel in de reeks van 110 jaar Pro Patria. Het nieuwste hoofdstuk begint eigenlijk op 10 juli 2019. Op die woensdag wordt de eerste paal geslagen van Gymworld, het nieuwe multifunctionele gymsportcentrum van Zoetermeer. En het clubhuis en thuisbasis van Pro Patria. Gymworld heeft twee volledig ingerichte turnzalen voor Turnen Dames en Turnen Heren, een trampolinehal van 11 meter hoog met 8 Ultimate trampolines. Ook is er een multifunctionele zaal voor dans en andere gymsporten. Op de bovenste etage is er een zaal voor free running waar Parkour Disciplines zijn thuisbasis heeft.

Dat de eerste paal geslagen werd, heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Uiteindelijk was de politiek overtuigd van de noodzaak voor een nieuw complex om tegelijkertijd ook de Noord Westerhal van een opknapbeurt te voorzien; in 2016 stemde de gemeenteraad unaniem in. Het bedrag dat in eerste instantie was voorzien voor de bouw, bleek niet hoog genoeg om een bouwer te vinden. Op 29 januari 2018 sprak voorzitter Jerry van der Ziel de gemeenteraad toe, ondersteunt door een grote groep leden (de afdeling Trampoline was bijna geheel aanwezig). Een groot deel van de aanwezigen moest in een andere zaal het debat volgen. De raad stemde weer unaniem in; met het extra budget werd het gebouw “0 op de meter” en was een sportmedisch centrum ook mogelijk.

Tijdens de bouw. Links voor de multifunctionele zaal, rechts het geraamte van de trampolinehal.

Een jaar na de eerste paal, op 13 juli 2020, werd Gymworld overgedragen aan de gemeente. Vanaf het 2020-2021 seizoen werd Gymworld opgenomen in het rooster. Door de coronamaatregelen heeft Pro Patria Gymworld nog niet volledig kunnen benutten. Gymworld zorgt nu voor een droog onderkomen voor de sporters van Pro Patria die op de parkeerplaats onder Gymworld aangepaste trainingen krijgen.

Wethouder Ingeborg Ter Laak spreekt de aanwezigen toe tijdens de overdracht van het pand.

Omroep West heeft een documentaire gemaakt: Westdoc – Gymworld.

In de afgelopen 10 dagen hebben we de geschiedenis van Pro Patria gevolgd. Met een nieuw gebouw en een nieuw zevenkoppig bestuur begint Pro Patria aan een nieuw hoofdstuk waarbij onze leden centraal blijven staan. We doen dat door met een uitgebreid programma aan lessen waarbij we blijven innoveren.

In deze 10 artikelen hebben we lang niet alle verhalen uit ons roemrijke verleden verteld. Heb je ook een verhaal over Pro Patria dat je zou willen delen? Stuur dan een email naar de redactie.