#PP110: Internationale Successen

#PP110: Internationale Successen

In de laatste twee berichten heeft de nadruk vooral op nationale successen gelegen. Van deze sporters hebben best een aantal ook een internationale carrière gehad. In dit bericht ligt de nadruk dan ook op de internationale successen.

Olympische spelen

Pro Patria heeft drie Olympiërs voortgebracht. Olympiërs terwijl zij uitkwamen onder Pro Patria.

Monique Bolleboom was de eerste; zij ging naar Montreal in 1976.

Alan Villafuerte is twee keer naar de Olympische Spelen geweest, Sydney in 2000 en Athene in 2004. In 2000 was trampolinespringen voor het eerst een Olympische discipline.

Laura van Leeuwen wordt opgeleid door Frank Louter in de Noordwesterhal te Zoetermeer. Ze turnt de Olympische vierkamp, maar excelleert aan de brug met ongelijke liggers. In 2002 wordt ze vijfde in de WK toestelfinale. Ze toont in haar oefening de “Van Leeuwen”- techniek, een nieuw element van E-waarde.

In het voorjaar van 2004 kwalificeert Laura van Leeuwen zich individueel als tweede NL turnster voor de Olympische Spelen in Athene. Haar Olympische deelneming is voor haar (maar ook voor Pro Patria) een sportief hoogtepunt.

WK’s en EK’s

In 2001 verrast Nederland met de vijfde plaats op de WK in Gent. Het team met Pro Patria turnsters Verona van de Leur en Gabriella Wammes in het WK-team wordt uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2001.

In 2002 wint het NL team in Griekenland EK zilver achter Rusland en voor Roemenië. Hierboven het team van links naar rechts: Monique Nuyten, Renske Endel en de drie Pro Patria turnsters Gabriella Wammes, Verona van de Leur en Suzanne Harmes. Verona van de Leur wint bovendien zilver in de Individuele Meerkamp. Suzanne Harmes wordt knap zesde. In de toestelfinales wint Verona van de Leur nog zilver op Sprong, brons op Balk en Vloer.

Eind 2002 vinden de WK in Hongarije plaats. Daar wint Verona van de Leur de zilveren WK-medaille op vloer.
Op het NOC*NSF Sportgala wordt de damesturnploeg na 2001 ook in 2002 uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

Verona van de Leur wordt verkozen tot Sportvrouw van het Jaar 2002.

Ook bij trampoline heeft Pro Patria internationale successen behaald. Hieronder Orlando en Fernando Götschin over hun “hard way to success”.

Successen van “niet-sporters”

Naast succesvolle sporters zijn er ook successen bij mensen die niet vaak in beeld komen: Marguerita La Vos is één van onze internationale juryleden en heeft verschillende internationale trampolinewedstrijden gejureerd.

Jolanda Hierck is ook internationaal jurylid bij trampoline en heeft op meerdere Olympische Spelen gejureerd.

Marguerita La Vos (links) en Jolanda Hierck

Hans van Zetten is erelid van Pro Patria en vanaf 1986 t/m 2020 commentator is geweest bij de NOS waar hij turnwedstrijden en kunstrijden op de schaats van commentaar voorzag. Zijn commentaar op de oefening van Epke Zonderland op de Spelen van 2012 werd bekroond met de Theo Koomen Award.