#PP110: Landskampioenen

#PP110: Landskampioenen

Zoals we al lazen in het bericht over Dries van der Meer waren de eerste Nederlandse Kampioenen de Nederlandse Kampioen Slingerbal. Decennia later kwamen er nieuwe kampioenen bij heren- en damesturnen en trampolinespringen.

Turnen Dames

Begin 1972 neemt Hans van Zetten het trainerschap over van zijn vader Huib. Vanaf 1973 gaat zijn zuster Marianne van Zetten samen met hem de turnsters opleiden voor nationale en internationale wedstrijden. In 1974 wordt het clubteam Kampioen van Nederland. Het Pro Patria clubteam prolongeert de landstitel jaar na jaar. Zeven keer op rij blijft het clubteam Kampioen van Nederland.

Teamsamenstelling in 1975 na de 1e titelprolongatie in Amsterdam. Van links naar rechts:
Trainer Hans van Zetten (met de overwinningsmedaille), Ingrid Bolleboom (zittend), Monique Bolleboom (staand), Inge Wulz (laag zittend), Jolanda van der Spek (daarboven), Liesbeth Lengkeek, Ria Hoogendoorn, trainster Marianne van Zetten en Annalies Perdijk.

Ook individueel is zijn turnsters van Pro Patria succesvol met de zusjes Monique en Ingrid Bolleboom. Eind jaren 90 en begin van de jaren 00 is Pro Patria weer succesvol met Nederlandse Kampioenen: Patricia Timmer (1995 en 1997), Kirsten Visser (1996), Leonie Marzouk (2000), Verona van de Leur (2001, 2002 en 2007), Lichelle Wong (2006 en 2009) en Mayra Kroonen (2010).

Turnen Heren

Turntrainer Stef van den Boogaart neemt in 1970 de jongtalentgroep jongens over van Hans van Zetten, die in 1970 zijn militaire dienstplicht moet vervullen. Het team haalt de NK finale voor jongensteams t/m 12 jaar en wordt voor het eerst in de Zoetermeerse turngeschiedenis Kampioen van Nederland.

In Delft traint Stef van den Boogaart ook een groepje talentvolle turners. Gymnastiekvereniging DOK in Delft kan de selectiegroep niet meer bekostigen. In 1973 neemt Pro Patria dat groepje over en daarmee maakt PRO PATRIA een vliegende doorstart in de discipline Turnen Heren.

Op de eerste rij zitten Jeaco Groenheijde, Ron Lamboo en Edwin Gareman. Op de bovenste rij de turners Dick Ooykaas, Jos Strijbosch en Frans van Elteren.

Dick Ooykaas en Frans van Elteren worden in de jaren 70 individueel nationaal turnkampioen. Dick Ooykaas is de eerste Pro Patria turner die zich kwalificeert voor de Wereldkampioenschappen 1978 Straatsburg. In 1979 is Frans van Elteren individueel landskampioen en deelnemer aan het WK in Fort Worth.

Deze drie turners domineren in de jaren 1975 t/m 1987 het Nederlandse herenturnen en worden vele malen Nederlands kampioen, zowel individueel als met het Pro Patria clubteam. Dick Ooykaas turnt op de WK 1978 in Straatsburg, Frans van Elteren op de WK 1979 en Ron Lamboo op de WK 1987 in Rotterdam.

Dick Ooykaas (1), Frans van Elteren (2) en Ron Lamboo (3) op het erepodium na een turnwedstrijd in het Zoetermeerse Bad- en Sportcentrum De Driesprong.

Ron Lamboo wordt in de jaren 80 vier keer nationaal turnkampioen en neemt deel aan de WK 1987 in Rotterdam. Vele jaren wordt het Pro Patria clubteam Kampioen van Nederland. Alles onder de bezielende leiding van Stef van den Boogaart, die tevens vele jaren als parttime bondscoach Turnen Heren van het KNGV dient.

Dick Ooykaas verhuist na zijn actieve turn carrière naar Noord-Amerika. Frans van Elteren en Ron Lamboo blijven actief in Pro Patria in management en bestuur, Frans zelfs tot 2013. Met hun sporttechnische en organisatorische kennis en vaardigheden hebben deze beide oud-turnkampioenen een grote bijdrage geleverd aan de turnsport in Zoetermeer.

Trampoline

In de jaren 80 en 90 is Pro Patria bij trampolinespringen een team om rekening mee te houden. Onder leiding van Henk Groenheijde en Linda van Oosterhout worden er vele medailles gehaald en verovert Diane Wong verschillende Nederlandse titels. Ook Mariska van der Swan is erg succesvol. De zus van Linda, Fia is tot in de jaren 10 nog betrokken bij de afdeling.

In 2009 verovert trampolinespringster Rea Lenders de tiende Nederlandse titel. De 28-jarige Zoetermeerse maakte de individuele titelstrijd bij de vrouwen onbedoeld spannend door een sprong te missen. Ook met negen in plaats van tien beoordelingen was ze nog de beste.

Het NK had plaats in Ahoy waar de gymnastiekbond KNGU voor alle disciplines ruimte had gevonden. ”Wij zitten een beetje achteraf, in de schaduw van het turnen. Dat is jammer”, zei Lenders die vijftien was toen ze haar eerste titel bij de senioren veroverde.

Foto van TeamNL.org

Bij de mannen zijn de tweelingbroers Fernando en Orlando Gotschin succesvol zowel individueel als synchroon. Zij halen ook internationale titels. Gisteren werd Alan Villafuerte genoemd als succesvolle springer, maar ook zijn broer Lennard Villafuerte behaalde voor Pro Patria een Nederlandse titel. Later verhuist een groot deel van de selectie naar Den Bosch, omdat de Noord Westerhal te laag is. Vele bekende namen in de trampolinewereld zijn begonnen bij Pro Patria. Lennard wordt daar ook bondscoach en wordt nog steeds gezien als één van de beste trainers bij de trampoline.