#PP110: Marianne van Zetten

#PP110: Marianne van Zetten

Gisteren hebben we één van de kampioenen niet belicht, omdat zij een eigen bericht verdiend.

Op zondag 28 april 1968 wordt jeugdturnster Marianne van Zetten in Zwolle de eerste Zoetermeerse turnkampioene van Nederland. Dezelfde avond vindt de drukke kampioensreceptie plaats in de kantine van de Tamsonfabriek aan de Industrieweg. Ook de Zoetermeers burgemeester, Baron van Tuyll van Serooskerken, is er als eerste bij om de 16-jarige Marianne geluk te wensen met deze historische sportprestatie in de geschiedenis van Pro Patria.

Receptie in de Tamsonfabriek

Marianne van Zetten neemt in 1970 deel aan de Wereldkampioenschappen Turnen in Ljubljana. Zij is daarmee de eerste turnster van Pro Patria, die mondiaal acteert. Ze gaat in voorbereiding op de Olympische Spelen 1972 in München. In het voorjaar blesseert ze haar knie op het NK. Ze beëindigt haar topturncarrière en wordt trainster. Samen met broer Hans wordt het Pro Patria turnstersteam van 1974 t/m 1980 zeven keer op rij landskampioen .

Op 9 augustus 1980 overlijdt Marianne van Zetten aan acuut hartfalen. Pro Patria rouwt.